Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

ΣΧΟΛΙΟ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

Πρόκειται για σχόλιο συναδέρφου σε παλαιότερη ανάρτηση, αλλά μια και εκφράζει πιστεύω το σύνολο των μεταταγμένων συναδέρφων, τη δημοσιεύω σε ξεχωριστή ανάρτηση.




Θέλω να εκφράσω το παράπονό μου για το διαχωρισμό ανάμεσα στους μεταταχθέντες και να υπογραμμίσω ότι όσοι σιδηροδρομικοί φύγαμε “οικειοθελώς” το 2011 δεν φύγαμε ξαφνικά επειδή έτσι μας ήρθε. Α)Γιατί το 2010 αρκετοί σιδηροδρομικοί έχοντας υπηρετήσει πάρα πολλά χρόνια στο σιδηρόδρομο και μάλιστα ξαφνικά τη συγκεκριμένη εβδομάδα του Δεκεμβρίου από 20/12/2010 έως τις 28/12/2010 υπογράψαμε “οικειοθελώς” να μεταταχθούμε; Β)Ποιος ήταν ο λόγος; Γ)Γιατί δεν το κάναμε πιο πριν; Όσον αφορά τις περίπου 1300 αιτήσεις “οικειοθελώς”. Μεγάλος αριθμός υπαλλήλων “οικειοθελώς” μεταταγμένων είχαμε δει μέσα από το νόμο τη φωτογραφία μας διότι είχαμε πάρα πολλά χρόνια στο σιδηρόδρομο. Κάναμε αίτηση για μετάταξη με μεγάλο πόνο για την αποχώρησή μας από το σιδηρόδρομο αλλά με την ελπίδα ότι τα τελευταία χρόνια της επαγγελματικής μας πορείας να τα υπηρετήσουμε κοντά στο σπίτι μας και στις οικογενειακές μας υποχρεώσεις και όχι κάπου τυχαία όπως και έγινε με όσους δεν αιτήθηκαν για μετάταξη. Θέλω να θυμίσω το νόμο περί εξυγίανσης των Ελληνικών Σιδηροδρόμων(3891/2010). Ένα νόμο που ανάγκαζε τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να μετατάξουν κάποιο αριθμό υπαλλήλων υποχρεωτικά (περίπου 1600) αν δεν υπήρχαν καθόλου αιτήσεις. Ένα νόμο που ξεκαθάριζε ότι θα μεταταχθούν αυτοί που έχουν τα περισσότερα χρόνια όπως πραγματικά έτσι και έγινε με τους περίπου 300 υποχρεωτικά μεταταχθέντες οι οποίοι ήταν αυτοί που είχαν περισσότερα χρόνια σε σχέση με τους υπόλοιπους που τελικά δεν μετατάχθηκαν. Άρα οι μετατάξεις του ν. 3891/2010 ήταν όλες υποχρεωτικές. Και τώρα τι; Όσοι αιτηθήκαμε τιμωρούμαστε γι αυτό; Μια ταυτότητα σιδηροδρομικού και μάλιστα όταν συνταξιοδοτηθούμε έχοντας υπηρετήσει 30 περίπου χρόνια στο σιδηρόδρομο δεν την αξίζουμε εμείς; Την έχουν πάρει άνθρωποι που εργάστηκαν πολύ λιγότερα χρόνια. Και να σκεφτείτε ότι τα παιδιά των περισσοτέρων από εμάς από τη στιγμή που χορηγείτε μόνο σε συνταξιούχους μεταταγμένους δεν θα την δικαιούνται διότι θα έχουν περάσει το όριο ηλικίας. Πραγματικά ελπίζω οι αρμόδιοι να το ξαναδούν, είναι ένα θέμα που έχει να κάνει κυρίως με το συναίσθημα και την ψυχολογική ανταμοιβή για όσους εργαστήκαμε στο σιδηρόδρομο επί σειρά δεκαετιών και αναγκαστήκαμε στο τέλος να φύγουμε αφού ο νόμος επέλεγε τους παλιούς. Σας ευχαριστώ.









16 σχόλια:

  1. Συνάδελφε, εσύ έκανες αίτηση και επέλεξες τη δουλιά που σε βόλευε και καλά έκανες. Τρέξατε να πάρετε το καλό "πράγμα", αφήνοντας άλλους με λιγότερα χρόνια που δεν θα μεταφερόντουσαν με την πρόβλεψη των ν. 3891/10 και 3899/21-12-2010 (χρόνια προϋπηρεσίας και αριθμός μεταφερομένων), να έχουν περισσότερα χρόνια από όσους δεν υπέγραψαν αίτηση οικειοθελούς μεταφοράς (αρ. 16 και των δύο νόμων) και έτσι να μεταφερθούν παρά τη θέλησή τους, υποχρεωτικά. Τις δύο αυτές κατηγορίες μεταφερθέντων τις διακρίνουν οι πιό πάνω νόμοι. Μην εθελοτυφλείτε, λοιπόν και κοιτάξτε την κατάσταση κατάματα. Πρότασή μας ήταν να πάρουν υπηρ. ταυτ. όλοι όσοι είχαν 25 χρόνια υπηρεσία στις εταιρίες ΟΣΕ. Η δουλιά χάλασε από συν/φους, κυρίως από βόρεια που πήγαιναν συνέχεια και απαιτούσαν να πάρουν όλοι, αποποιούμενοι τις συνέπειες της υπογραφής τους ("δεν έχω καμμία απαίτηση με την μεταφορά μου"), μελετήστε ολόκληρους τους σχετικούς νόμους, μάλλον δεν καταλαβατε τι υπογράψατε, παίρνοντας στο λαιμό σας τη μερίδα συν/φων που ανέφερα πιο πάνω. "Αγαπούσα και πονούσα τον σιδηρ/μο, αλλά όταν βρήκα ευκαιρία υπέγραψα και την έκανα". Με κλάμα "απατημένης παρθένου" δεν σε παίρνει κανένας σοβαρά. Τα πάντα είναι θέμα επιχειρημάτων και έξυπνων κινήσεων. ΣΩΤΗΡΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνάδερφε Σωτήρη, επειδή αισθάνομαι ότι η τοποθέτηση σου θα προκαλέσει αντιδράσεις σε μερίδα συναδέρφων, θέλω να τονίσω κι εγώ για άλλη μια φορά ότι όλα έγιναν κάτω από μεγάλη πίεση χρόνου, μεγάλης αβεβαιότητας κι οπωσδήποτε παντελούς έλλειψης πληροφόρησης και στήριξης από τα σωματεία μας.
    Ως εκ τούτου η εκ των υστέρων κριτική δεν ωφελεί αντιθέτως διχάζει.
    Και για να μην παρεξηγηθώ, προσωπικά μετατάχθηκα 'υποχρεωτικά', παίρνω την υπηρεσιακή ταυτότητα, επιθυμία όμως κι απαίτησή μου είναι να δικαιωθούν όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ποτε θα ανοιξει το συστημα να της παρουν και του Ο.Σ.Ε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω κάτι σχετικό, στη σελίδα www.trainkse.gr/personell εχει τα τηλέφωνα του Οσέ για επικοινωνία

      Διαγραφή
  4. Πράγματι δεν χρειάζεται καμία αντιπαράθεση. Οι υποχρεωτικά μεταταχθέντες δικαιωματικά και καλώς παίρνουν τις ταυτότητες με τη συνταξιοδότηση τους.
    Όσον αναφορά εμάς τους “οικειοθελώς” μεταταχθέντες θα συμφωνήσω με το συνάδελφο Σωτήρη σύμφωνα με την πρόταση που αναφέρει, να δοθεί (εννοείται μετά τη συνταξιοδότηση ) τουλάχιστον σε όσους είχαμε πάνω από 25 χρόνια. Ας ελπίσουμε κάποιοι να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφου θέλετε να τα πούμε με νόμους και διατάγματα εχω να πω και γω τα εξής.Νόμιμα μετατάχθηκαν και οι οικειοθελώς και οι υποχρεωτικώς μεταταγμένοι. Και λέγοντας νόμιμα,εννοώ με νόμο που δεν έχει κριθεί αντισυνταγματικός ούτε τον έχει προσβάλλει κανένας μέχρι τώρα.Αρα οι οικειοθελώς μεταταγμένοι δεν παραβίασαν κανένα νόμο.Επίσης με βάση τους κανονισμούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπηρεσιακή ταυτότητα δικαιούνται οι εν ενεργεία σιδηροδρομικοί,οι συνταξιούχοι καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους.Επομένως ο μεταταγμένος υπάλληλος δεν είναι πλέον σιδηροδρομικός και δεν δικαιούται ταυτότητα. Με απόφαση λοιπόν του ΔΣ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και κατα παρέκκλιση των διατάξεων αποφασίστηκε οι χορήγηση ταυτοτήτων στους υποχρεωτικά μεταταγμένους που συνταξιοδοτούνται.Κατα παρέκκλιση ,οχι γιατί το δικαιούνται.Και εδω έγινε ενας αυθαίρετος διαχωρισμός σε υποχρεωτικώς και οικειοθελώς μεταταγμένους.Αρα λοιπόν νομικά κανένας μεταταγμένος οπως και αν έφυγε δεν δικαιούται ταυτότητα. ΗΘΙΚΑ ομως δικαιούνται ολοι οι μεταταγμένοι οπως και αν έφυγαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητοί συνάδελφοι και συνάδελφε ΤΙΡΑΜΟΛΑ, καταρχήν είμαι μεταταγμένος “οικειοθελώς”. Σχεδόν 30 χρόνια στο Σιδηρόδρομο από το 1981 έως το 2011. Το ότι έκανα αυτή την κίνηση για μετάταξη μετά από τόσα χρόνια σίγουρα δεν το ήθελα.
    Αναγκάστηκα όπως έγραψα και στην αρχή αυτού του δημοσιεύματος (και εδώ θέλω να ευχαριστήσω και το διαχειριστή του Blog για την ξεχωριστή ανάρτηση) γιατί είχα πολλά χρόνια με φωτογράφιζε ο νόμος και αισθανόμουν ότι σίγουρα θα μετατασσόμουν.
    Οι υποχρεωτικά μεταταγμένοι σίγουρα έχουν κάθε δικαίωμα να πουν, να φωνάξουν για δικαίωση και το εύχομαι με όλη μου τη ψυχή.
    Θέλω όμως να ξαναπώ ότι για τις μετατάξεις του ν. 3891/2010 που ανάγκαζε ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ να μετατάξουν κάποιο αριθμό υπαλλήλων υποχρεωτικά (περίπου 1600)την ευθύνη την έχουν αυτοί που έχτισαν, αυτοί που συμφώνησαν και αυτοί που δεν ενημέρωσαν για το νόμο περί εξυγίανσης των Ελληνικών Σιδηροδρόμων.
    Δεν θέλω να κάνω κακή αντιπαράθεση ή να ενοχοποιήσω συναδέλφους.
    Εκφράζω μόνο το παράπονό μου για το θέμα των ταυτοτήτων επειδή εργάστηκα 30 περίπου χρόνια στο σιδηρόδρομο. Την έχουν πάρει άνθρωποι που εργάστηκαν πολύ λιγότερα χρόνια. Η ταυτότητα είναι ηθική ανταμοιβή για όσους εργαστήκαμε στο σιδηρόδρομο επί σειρά δεκαετιών και αναγκαστήκαμε στο τέλος να φύγουμε αφού ο νόμος επέλεγε τους παλιούς. Ελπίζω οι αρμόδιοι να καταλάβουν και να το ξαναδούν.
    Σας ευχαριστώ.
    Σ.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επιστολή μεταταγμένου σιδηροδρομικού στον Υπουργό Μεταφορών κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ανέρτησαν τα Σιδηροδρομικά Νέα.

    http://sidirodromikanea.blogspot.gr/2015/01/blog-post_51.html#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι περιμένεις απο τον αδιάβαστο; Μονο να καταργησει τις υπ.ταυτ. και απο τους υποχρεωτικα μεταταγμενους." να ψοφησει η κατσικα του γειτονα" Μερικοι δεν βαζουν μυαλο ουτε με χειρουργειο. ΘΥΜΑΤΑ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παρακαλώ να αποφεύγονται οι χαρακτηρισμοί, ο καθενας έχει τη γνώμη του κι ειναι απόλυτα σεβαστή, αρκεί να μην ξεφεύγουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συνάδελφοι γειά σας. Πολύς ντόρος για το τίποτα νομίζω. Λές κ εδώ εμείς θα αποφασίσουμε ποιός και άν δικαιούτε να πάρη ταυτότητα!!!!! Εμείς εδω απλά νομίζω μόνο ...συζητάμε , για κάτι που καμιά εξουσιοδότηση έχουμε , ούτε απόφαση παίρνουμε, ούτε κάν μας διαβάζει κανένας αρμόδιος. Και πραγματικά δν καταννοώ προς τί όλη αυτή η διαμαχη κ αμπελοφιλοσοφία? Μήπως ακολουθούμε κ εμείς τα της ράτσας μας? Διαίρει κ βασίλευε? Ή έχουμε υπέρμετρο ζήλο για όλα σχεδόν όσα ''πέφτουν'' γύρω μας? Λόιπόν Ούτε και θα ζημιωθεί κάποιος (ΤΡΕΝΟΣΕ ΚΛΠ), και όσο κ νάναι θα δείξει κ καλό πρόσωπο στο προσωπικό που είχε τόσα χρόνια συνεργασία, ΗΘΙΚΑ τουλάχιστον θα είναι εντάξει. Εδω εχει κ η ΚΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ κ ταυτότητα κ εκπτώσεις κ κουβαλούσαμε τόσα χρόνια κ χρόνια τον πάσα ένα, τώρα θα πέση έξω το καράβι? Λοιπόν να μην προκαταλάβουμε κάθε καλό ή κακό, και άν μπορεί κάποιος καλό να κάνη, ας τον επαινέσουμε στο τέλος. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ Σ΄ ΟΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς το διαχειριστή του blog, να αναρτθεί το πιο κάτω κείμενο:
    Θα απευθυνθούμε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ώστε να βρεθεί η διεύθυνση IP για τα σχόλια με την ανάρμοστη συμπεριφορά κάποιου ή κάποιων. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να μειώσει κανέναν με ειρωνείες, ύβρεις και ψέματα. Απαιτούμε την άμεση συγνώμη μέσω του blog του ή των υβριστών διαφορετικά θα κάνουμε αγωγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζήτησα να ρίξουμε λίγο τους τόνους, αντί αυτού η αντιπαράθεση οξύνεται.
      Δεν έχω ούτε τη διάθεση κι ούτε το χρόνο να κάνω τον διαιτητή.
      Σκοπός του blog η ενημέρωση των συναδέρφων κι όχι η επίλυση διαφορών κι η ψυχανάλυση, άλλως οι αναρτήσεις θα διαγράφονται ακόμα και διαγραφή ολόκληρου του blog.
      Ευχαριστώ για την πιθανή κατανόηση.

      Διαγραφή
  12. Κύριε διαχειριστή του blog επειδή αισθάνομαι προσβεβλημένος και επειδή πρέπει να σταματήσει επιτέλους η λάθος και κακή αντιπαράθεση ζητώ την ανάρτηση του πιο κάτω κειμένου.
    Σεβόμενος το blog και τους συνομιλητές θέλω να πω τα εξής:
    Το ότι έκανα αίτηση για μετάταξη ήταν δικαίωμά μου, το να εκφράσω κάποιο παράπονο είναι επίσης δικαίωμα μου. Το να σεβαστώ την ανωνυμία στο δημόσιο διάλογο του blog είναι υποχρέωση μου, και σίγουρα δεν είναι δικαίωμα μου και δεν είναι δικαίωμα κανενός να κριτικάρει αρνητικά άλλους, να λέει ψέματα και να βρίζει. Αν κάποιος δεν εκφράζεται από τον υγιή διάλογο ας μην συμμετέχει σε αυτόν.
    Η κακή αντιπαράθεση έγινε από κάποιο η κάποιους που εμφανίζονται ως υποχρεωτικά μεταταγμένοι. (Δεν ξέρουμε ποιοι και τι είναι ).Ίσως να μην είναι καν μεταταγμένοι. Έχει γίνει και στο παρελθόν. Αυτό το αναφέρω επειδή είναι η αλήθεια και επειδή πρέπει επιτέλους να σταματήσουν κάποιοι να μας βγάζουν εκτός θέματος.
    Επειδή λοιπόν κάποιοι δεν σέβονται και συμπεριφέρονται απρεπώς και δειλά πίσω από την ανωνυμία προκαλώντας και μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο επικοινώνησα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλ: 11188 και μου είπαν ότι οι συγκεκριμένοι σχολιασμοί προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εφόσον είναι σε προσωπικό επίπεδο έχω δικαίωμα να κάνω αγωγή σε κάποιο αστυνομικό τμήμα προς τον κακοπροαίρετο σχολιαστή - υβριστή.
    Δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία γιατί κάποιοι δημιούργησαν αυτό το blog με καλή πρόθεση για όλους τους μεταταγμένους και δεν θέλω να δημιουργήσω κανένα θέμα στο blog. Την επόμενη φορά όμως θα το κάνω, δεν θα επιτρέψω σε κανένα να με ξανά προσβάλει. Θεωρώ λοιπόν πως πρέπει να καταργηθεί η ανωνυμία διότι υπάρχουν κάποιοι που δεν την τιμούν. Και επιτέλους να μπορούμε να λέμε τις απόψεις μας με την ταυτότητα μας όχι τη σιδηροδρομική αλλά την προσωπική.
    Σ.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή