Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Η τρόικα «ανοίγει» εκ νέου το Ασφαλιστικό το καλοκαίρι

Τι είπαν οι δανειστές στο Γενικό Λογιστήριο-Κατώφλι το 62ο έτος-Ποιοι κινδυνεύουν;-Τι θα ισχύσει για μητέρες με ανήλικο, ασφαλισμένους του δημοσίου, παλαιούς ασφαλισμένους;


Εκ νέου «θέμα Ασφαλιστικού» θέτει η τρόικα. Στην διάρκεια της τελευταίας  αξιολόγησης των δανειστών τον περασμένο μήνα, εν όψει της απελευθέρωσης της δόσης των 13 δις ευρώ, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έθεσαν ούτε μία ούτε δύο αλλά, τρεις φορές θέμα νέων παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό τόσο του ιδιωτικού όσο και δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εν λόγω αναφορές διατυπώθηκαν από...

τα τεχνικά κλιμάκια εν όψει της τελικής επιθεώρησης του φθινοπώρου (σ. σ. άρα το ασφαλιστικό αναθερμαίνεται μέσα στο καλοκαίρι, αμέσως μετά τις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές) και εντάσσεται ως θέμα στην συνολική διαπραγματεύσεις των δανειστών με την Ελληνική κυβέρνηση για: α/την μείωση των επιτοκίων δανεισμού, β/ την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης (τα δύο αυτά μέτρα αφορούν στην διευθέτηση χρέους) γ/το δημοσιονομικό κενό (εισπρακτικά μέτρα για αύξηση του πλεονάσματος την περίοδο 2014-16 ώστε να αποπληρωθούν τα δάνεια) και  δ/το χρηματοδοτικό κενό (νέο δάνειο για την περίοδο 2015-16).

Με βάσει τις επισημάνσεις των τεχνοκρατών της τρόικας, οι οποίοι λειτουργούν σαν ανιχνευτές αλλά, παράλληλα, υποδεικνύουν και τα τεχνικά μέσα για την επίτευξη ταμειακών στόχων (εισπρακτικά μέσα), το όριο ηλικίας των 62 ετών θα πρέπει να ισχύει για όλους. «Να μην βγαίνει κανείς προ του ορίου αυτού» φέρεται να είπε στέλεχος της αποστολής σε διευθυντικά στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Εκθεμελίωση

Σε μια τέτοια περίπτωση θα επιχειρηθεί η εκθεμελίωση των ώριμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων και θα καταργηθούν τα κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιωμάτων (όρια ηλικίας, ποσά σύνταξης, τρόπος υπολογισμού κ.λπ) εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων. Δηλαδή, θα αμφισβητηθούν τα όρια ηλικίας που θεμελιώθηκαν με 25ετία στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ-Τράπεζες (Ειδικά ταμεία και με 35ετία (μαζί με τα πλασματικά) στο ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ κ.α.

Άρα, αυτή η παρέμβαση έχει στόχο «την επόμενη τριετία να μην βγει κανείς στη σύνταξη» (σ.σ. κάτι αντίστοιχο που έγινε για δύο έτη, πέρυσι και φέτος, στον ΟΓΑ λόγω αύξησης του ορίου ηλικίας από το 65ο στο 67ο έτος της ηλικίας).

Παράλληλα ζητήθηκε η εθνική σύνταξη των 360 ευρώ (για 40 έτη ασφάλισης ή 9 ευρώ ανά έτος στην ασφάλιση) να χορηγείται με εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια. Δηλαδή, όποιος έχει ακίνητη περιουσία να περιορίζεται η σύνταξή του στο ανταποδοτικό μέρος. Και η εθνική σύνταξη, που θα καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό, να χορηγείται μόνο στους φτωχούς.

Στόχος της τρόικας είναι η δημιουργία πρόσθετου –επιπλέον- πλεονάσματος την προσεχή 3ετία 2015-17 (πέραν του προβλεπόμενου 1,5% του ΑΕΠ ή 2,8 δις φέτος, 3% ή 5,6 δις το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ ή 9 δις ευρώ το 2016). Δηλαδή, ο προϋπολογισμός από 12 δις ευρώ φέτος και 10 δις το 2015 που ενισχύει τα ταμεία, να περιορίσει αυτό το ποσό στα 6-8 δις το χρόνο την περίοδο 2015-17

Κατά συνέπεια, το «άνοιγμα» του Ασφαλιστικού συνεπάγεται ακύρωση κάθε προγραμματισμού για συνταξιοδότηση πριν το όριο των 62 ετών για τις μητέρες με ανήλικο που έχουν κατοχυρώσει το 50ό ή 55ο έτος για σύνταξη, των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ (ειδικά ταμεία) και δημοσίων υπαλλήλων οι οποίο θεμελίωσαν το 58ο, 59ο ή 60ο έτος με 35ετία την περίοδο 2010-2012, των ασφαλισμένων σε ΔΕΚΟ, δημόσιο και τράπεζες προ του 1983, και οι οποίοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα εξόδου με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας, αλλά και των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που είχαν θεμελιώσει το 60ό και 59ο έτος της ηλικίας αντιστοίχως για συνταξιοδότηση και περίμεναν την συμπλήρωση του συγκεκριμένου ορίου για την λήψη της σύνταξης.

Βεβαίως, όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έχουν και την απαιτούμενη ηλικία (π.χ. μητέρες με ανήλικο που παραμένουν στην εργασία τους για να μην πάρουν ένα… αντίδωρο για σύνταξη αλλά, μια καλύτερη σύνταξη) μπορούν να καταθέσουν αίτηση για σύνταξη αμέσως μόλις «ανοίξει» το ασφαλιστικό. Ωστόσο, πολλοί εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι που δεν έχουν συμπληρώσει τα ηλικιακά όρια αναμένεται να παγιδευτούν στην εργασία ή, πιο πιθανό, στην ανεργία, για άλλα 3, 5, 8 ή και 12 έτη!

Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν

Το νέο τοπίο, και ανεξαρτήτως των νέων δραματικών παρεμβάσεων που θα αποφασιστούν το φθινόπωρο, έρχεται να ανατρέψει συνήθειες και υπολογισμούς δεκαετιών. Συγκεκριμένα, από το 2015 αλλάζει:

1.Ο τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης για τα έτη που διανύθηκαν στην ασφάλιση μετά το 2010.

2.Οι επικουρικές συντάξεις για όσους ασφαλίστηκαν πριν το 1994 για τα έτη από το 2001 και μετά (για τους νεότερους η εν λόγω αλλαγή επιβάλλεται από 1/7/2014).

3.Κόπηκαν ήδη πολλοί κοινωνικοί πόροι με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν τα έσοδα και, αντιστοίχως, θα μειωθούν και οι συνταξιοδοτικές παροχές στο βαθμό που τα επικουρικά ταμεία ονομάζονται πλέον «επαγγελματικά». Και αυτό δεν σημαίνει απλά ότι ο συνταξιούχος θα λαμβάνει ότι πλήρωσε αυτός και η επιχείρηση (μείον ένα ποσοστό 2,5% σαν έξοδα διαχείρισης) αλλά, θα λαμβάνει ακόμη λιγότερα αφού οι παροχές θα είναι συνδεδεμένες με τα σημερινά έσοδα. Τις εισπράξεις από εισφορές και προσόδους που θα έχει σε ετήσια βάση ένα ταμείο. Αυτά τα χρήματα θα μοιράζουν τα επικουρικά ταμεία  στην προηγούμενη γενιά εργαζομένων που αναμένει τις πληρωμές της παρούσας γενιάς εργαζομένων για να λάβει τις συντάξεις της. Να σημειωθεί εδώ ότι στο ΙΚΑ είναι ασφαλισμένοι σήμερα 1.388.000 μισθωτοί, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν πλήρη εργασία-8ωρο 9αλλά, εργάζονται με παρτ τάιμ ή εκ περιτροπής).

4.Τα εφάπαξ θα συρρικνωθούν ετι περαιτέρω και ανεξάρτητα από το φετινό «κόντεμα» καθώς μετακινείται κατά ένα έτος η περίοδος αναφοράς. Οι παροχές θα γίνονται με βάσει τις συνολικές εισφορές της προηγούμενης 15ετίας και τα δικαιώματα που ωριμάσαν (χορηγήσεις). Και εάν τα φετινά εφάπαξ δίνονται με χρόνο αναφοράς την περίοδο 1999-2013 όπου αφενός είχαμε με περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους και καλύτερες αμοιβές και, αφετέρου, λιγότερες συνταξιοδότησες, το 2015 τα εφάπαξ θα υπολογιστούν με βάσει την 15ετία 2000-2014. Και όπως γίνεται σαφές «φεύγει» το… ενάρετο (για τους δημοσίους υπαλλήλους) 1999 και προστίθεται το 2014, χρονιά μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, «κουρέματος» των αποδοχών και μαζικής φυγής από το δημόσιο με τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις…

Οι περικοπές στα εφάπαξ και τις επικουρικές αναμένεται να είναι οριζόντιες σε παλαιούς και νέους συνταξιούχους. Απλώς θα μοιράζεται στους δικαιούχους οι εισπράξεις των εργαζομένων. Και υπό αυτή την έννοια οι συντάξεις γίνονται ασανσέρ κα συναρτώνται ευθέως από τις αμοιβές, και μεταβιβάσεις, των εν ενεργεία, την αύξηση του εγχώριου προϊόντος και την  τόνωση της απασχόλησης.

Πηγή 'megabox.gr'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου