Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Εξίσωση μόνο στην κινητικότητα για τους 40.000 ΙΔΑΧ στο Δημόσιο


Δεν μονιμοποιούνται, όπως αρχικά είχε εξαγγελθεί, οι περίπου 40.000 υπάλληλοι με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ),
καθώς η επίμαχη διάταξη που περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο συζητείται σήμερα στη Βουλή, τροποποιήθηκε. Βάσει της διάταξης που τελικώς συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο που κατέθεσε ο αναπλ. υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, οι ΙΔΑΧ εξομοιώνονται με τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους μόνο στο θέμα της κινητικότητας, μέσω της οποίας ωστόσο τους δίνεται εμμέσως η δυνατότητα να καταλάβουν θέσεις μόνιμου προσωπικού.

Ειδικότερα, στο επίμαχο άρθρο 9 του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι «προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού μπορεί να συμμετέχει με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους σε διαδικασίες κινητικότητας και να καταλαμβάνει κενές ή συνιστώμενες οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων όμοιου κλάδου αντίστοιχης ή παρεμφερούς ειδικότητας, εφόσον έχει τα προβλεπόμενα γενικά και ειδικά προσόντα». Κατά τα λοιπά, σημειώνεται ότι οι μετακινούμενοι συνεχίζουν να διατηρούν το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς στο οποίο υπάγονταν, ενώ μέχρι την καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποχώρησή τους από την υπηρεσία εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις περί υπαγωγής τους στην ασφάλιση του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Από τη διάταξη εξαιρείται το ειδικό επιστημονικό προσωπικό (εκτός και αν η μετακίνηση γίνει σε θέσεις υφιστάμενων κλάδων), οι νομικοί συνεργάτες και οι δικηγόροι που απασχολούνται στο Δημόσιο και εκείνοι των οποίων η σχέση εργασίας προσομοιάζει με αυτή της εντολής, οι δημοσιογράφοι και το προσωπικό της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Κατά πληροφορίες η αρχική διάταξη τροποποιήθηκε ύστερα από επισημάνσεις της ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με αυτές, η μετατροπή των θέσεων των ΙΔΑΧ σε οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων συνεπάγεται σε κάποιες περιπτώσεις την απώλεια επιδομάτων ή ακόμα και μείωση στη σύνταξή τους. Ούτως ή άλλως πάντως, η μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ είχε στόχο να μην υπάρξουν ζητήματα στο πλαίσιο της κινητικότητας, γεγονός το οποίο, όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου, «επιτυγχάνεται και με τη νέα διατύπωση της διάταξης». Εν τω μεταξύ, στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που αφορά την αύξηση σε 15 ημέρες (από δέκα που ίσχυε μέχρι τώρα) της άδειας μετ’ αποδοχών για όσους υπαλλήλους κάνουν υπερωρίες.

'Καθημερινή'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου